Čistenie a údržba kúpacích sudov: ako sa o ne starať tak, aby vydržali čo najdlhšie?

Čistenie a údržba kúpacích sudov: ako sa o ne starať tak, aby vydržali čo najdlhšie?

Ak sa budete správne starať o drevené kúpacie sudy a kúpacie kade s laminátovou vložkou, budú vám slúžiť celé roky. Stačí do nich iba investovať trochu času a úsilia.

Bez ohľadu na to, z akých materiálov je vyrobený váš kúpací sud, odporúča sa vykonať nasledovné opatrenia, aby ste sa vyhli kontaminácii vody nečistotami:

  • v čase, keď sud nevyužívate, používajte vrchný kryt, ktorý ochráni vodu pred nečistotami
  • pred kúpaním sa vždy osprchujte
  • vedľa sudu umiestnite lavór s vodou na opláchnutie nôh.

Čím čistejšia bude voda vo vašom kúpacom sude, tým bezpečnejšie bude vaše kúpanie a tým dlhšia bude životnosť materiálu, z ktorého je kúpacia kaďa vyrobená.

Čistenie a údržba kúpacieho sudu z dreva

Pred prvým použitím a následne raz ročne naimpregnujte váš drevený kúpací sud zvonku ľanovým olejom, ktorý prirodzeným a ekologickým spôsobom zvýši životnosť dreva.

Ak sa chystáme vyčistiť drevený sud na kúpanie, musíme v ňom nechať vychladnúť vodu a následne ju vypustiť. S pomocou záhradnej hadice najprv vypláchneme prípadné hrubé nečistoty a následne celé vnútro sudu vydrhneme s pomocou jemnej kefy a špeciálneho saponátu, určeného na čistenie drevených povrchov, a riadne opláchneme vodou z hadice. Po umytí naplníme sud čistou vodou.

Drevený kúpací sud umývajte pravidelne približne po každých 5-6 použitiach (podľa miery znečistenia aj častejšie) a nezabúdajte kontrolovať pH vody a prítomnosť rias. Ak sa na povrchu sudu tvorí slizký povrch, použite chemické prostriedky na potlačenie rastu rias, ktoré zároveň nepoškodzujú drevo (nie na báze chlóru). O zvýšenú hygienu je potrebné dbať najmä v lete, nakoľko baktérie sa rýchlejšie množia pri vyšších teplotách.

Údržba kúpacieho sudu s laminátovou vložkou

Čistenie kúpacej kade s laminátovou vložkou sa veľmi neodlišuje od bežného umývania vane.

Vypustíme vodu a vnútro kúpacieho sudu umyjeme s pomocou vody, zmiešanej so saponátom, a jemnej handričky alebo neabrazívnej špongie.

Interval umývania je raz za mesiac, v lete aj častejšie. K udržaniu čistoty vody môže prispieť filtračný systém na báze piesku a prípravky na báze brómu, prípadne čistenie vody ozónom.

Tip: Ak máte v rodine alergikov a chcete sa na 100% vyhnúť chémii a zároveň zaručiť čo najlepšiu hygienu, vypúšťajte vodu a umývajte kúpací sud po každom použití.

2019-02-27T10:37:51+01:00