6 blahodarných účinkov kúpeľa v drevenom sude na Vaše zdravie

Kúpacie sudy z dreva sú výbornou alternatívou ku klasickým záhradným bazénom a vírivkám. Ich výhodou je, že sú vyrobené z prírodných materiálov a zaberajú málo miesta, pričom stále ponúkajú dostatok pohodlia na relax pod holým nebom.

Kúpací sud stačí napustiť do výšky cca 20 cm pod horný okraj a nechať vodu zohriať na teplotu 35-42°C. Ohrev prebieha prikladaním dreva do piecky, vďaka čomu sa vyhnete kontaktu s elektrinou.

Ako pôsobia kúpacie kade na fyzické a duševné zdravie človeka?

1. Teplá voda v kúpacej kadi pomáha uvoľniť stuhnuté a unavené svaly a kĺby, podobne ako pobyt v saune. Ocenia to športovci aj ľudia so sedavým zamestnaním. Tento efekt umocníte s pomocou jacuzzi trysiek, ktoré je možné namontovať do kúpacieho sudu s laminátovou vložkou.

2. Na rozdiel od sauny, pri kúpeli v drevenom sude ste na čerstvom vzduchu. Váš organizmus bude po kúpaní lepšie okysličený a vy budete príjemne občerstvení.

3. V zime sa kúpanie v drvenom sude praktikuje s teplou vodou, no počas horúceho leta poslúži kúpací sud na občerstvenie v studenej vode. Kúpanie tak prispieva k otužovaniu počas celého roka, vďaka čomu posilníte vašu imunitu a vyhnete sa nádche a chrípke. Kúpeľ v sude môže byť pre vás prospešný aj v prípade, že vás trápia neurologické či reumatické ochorenia alebo sa potrebujete zregenerovať po úraze či operácii. Pre istotu sa však poraďte s vaším lekárom, a to najmä v prípade, že vás trápia srdcovo-cievne choroby.

4. Kúpeľ v drevenej kadi pomáha prekrviť a hydratovať pokožku, ktorá následne pôsobí mladšie a zdravšie.

5. Ak vás trápi stres a s ním spojená nespavosť, doprajte si niekoľko hodín pred spánkom upokojujúci kúpeľ v drevenom sude a pohľad na oblohu, posiatu hviezdami. Takýto kúpeľ vás zbaví napätia a zabezpečí vám pokojnejší spánok, najmä ak do vody pridáte niekoľko kvapiek levanduľového oleja.

6. Spoločný kúpeľ s partnerom, rodinou alebo priateľmi je skvelou príležitosťou na utužovanie vzťahov a kvalitne strávený čas s vašimi blízkymi, ktorý prispeje k vašej celkovej duševnej pohode.

P.S.: Dĺžka kúpeľa je individuálna, nemala by však presiahnuť hodinu. Počas kúpania je dôležité dopĺňať tekutiny, najlepšie čistú vodu, minerálku alebo ovocné či zeleninové šťavy.

2019-02-27T10:37:31+01:00